2024. április 23.
10-ből 8 gyerek tölt kórházban legalább egy éjszakát

10-ből 8 gyerek tölt kórházban legalább egy éjszakát

A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint az ellátás minősége, és a diagnózis felállításának a gyorsasága mellett, az MR készülékek elérhetősége a legfontosabb a szülők számára.

Bár az orvostudomány folyamatosan fejlődik, minden szülő rémálma, amikor gyermeke megbetegszik. A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány 750 fős felmérése szerint megfázással, fül-orr-gégészeti problémákkal és gyermekbetegségekkel bajlódnak a legtöbbet a gyerekek 18 éves korukig (48%, 37% és 27%). Emellett gyakori az allergia (21%) és a sérülések (13%), de nem ritkák a szemproblémák (8%), az emésztési problémák (7%) és a pszichológiai/pszichiátriai problémák (5%) sem. A legnagyobb egészségügyi gond a megkérdezettek 43%-ának tapasztalatai alapján már a gyermek 0 és 3 éves kora között jelentkezett, de a válaszok alapján „kritikus” a 4-7 éves korosztály is. A kor előrehaladtával láthatóan csökkennek az egészségügyi problémák. A kitöltők leggyakoribb válaszai (40%) alapján gyermeküknek 18 éves koráig legalább 21 alkalommal kellett orvoshoz vagy rendelésre mennie.

Nem ritka, hogy a gyermeknek kórházban kell töltenie az éjszakát (83%), a megkérdezettek közel 41%-a nyilatkozott úgy, hogy ilyen esetben nem volt lehetőségük a gyermekükkel aludni a kórházban. A kitöltők 64%-a arról számolt be, hogy 1-5 napot töltöttek kórházban, közel 24%-nyi válaszadó 6-15 napot, 8% 27 nap fölötti számot jelölt meg.

 

Az ellátás minősége és a gyors diagnózis a legfontosabb
A felmérés kitért arra is, hogy a gyermek ellátásánál és a diagnózis felállításánál mennyire fontos a gyorsaság, a minőség, a diagnózis felállításának helyben való lehetősége illetve az MR készülék elérhetősége (olyan készülék, amely különböző testrészek szöveteit tudja mutatni, kiemelten gerinc, belső szervek és koponya esetén). A diagnózis felállításának minősége (88%), majd annak gyorsasága (85%) mellett az MR készülék elérhetősége (76%) és a gyermek ellátásának helyben való lehetősége (67%) kapott magas értékeket.

 

Sok kórház számít a felajánlott adók 1%-ára
A megkérdezettek 21%-a jelezte, hogy volt már olyan, hogy át kellett szállítani valahova a gyermekét vizsgálatra, mert hiányzott egy berendezés. A diagnózis felállítása és a kezelés gyors elkezdésének lehetősége miatt fontos, hogy minden kórházban rendelkezésre álljanak a megfelelő gépek, és ne kelljen egy másik intézménybe szállítani a gyerekeket. Az egyik ilyen legfontosabb berendezés az MR készülék. A Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány immár 20 éve támogatja a gyermekellátás körülményeinek javítását, amelynek megvalósítása érdekében komoly összegeket fordít a Heim Pál Gyermekkórház épületeinek felújítására, új, korszerűbb műszerek, eszközök beszerzésére, valamint a dolgozók szakmai tudásának fejlesztésére.

Fotó: goodfreephotos.com

 

Megosztás

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

Mozaik

Most a Hungexpón érdemes fagyizni!

  • 2024.03.3

Huszonhat gyártó várja termékeivel az olasz konyha szerelmeseit a SIRHA Budapesten. Az Olasz Szigeten Itália ikonikus alapanyagait vonultatják fel, amiket egyszerűségük tesz rendkívülivé, ezért is lettek világhírűek.

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.