2024. április 18.

70 éve született meg az aranylemez

1958. március 14-én adták át a zenetörténet első ilyen kitüntetését.

Az Amerikai Lemezipari Szövetség által életre hívott díjat az a művész kapta meg, akinek a kislemeze egymillió példányban elkelt. Az első díjazott a korszak ünnepelt sztárja, Perry Como volt a Catch A Falling Star című dalával. A szám lagymatagsága meglepő lehet, hiszen erre az időszakra a rock and roll hőskoraként szokás emlékezni, de azt sem szabad közben elfelejteni, hogy bár valóban ekkoriban volt menő Little Richardot meg Jerry Lee Lewist és társaikat hallgatni, ám az ő zenéjük a korszakban még ellenkultúrának számított. Ennek megfelelően a társadalom 30 fölötti része inkább elutasítóan reagált a zselés hajjal zongoraverésre, dobütlegelésre és bőgőcsattogtatásra.

A lemezbiznisz későbbi felvirágzását szépen mutatja, hogy idővel újabb és újabb kategóriákat kellett bevezetni az aranylemez fölé. Így született meg 1976-ban a kétmillió eladott példány után járó platinalemez, majd 1984-ben a többszörös platinalemez, végül 1999-ben a tízmilliós álomhatárt átlépő hanganyagok számára a gyémántlemez kategória.

Annak idején ez nálunk se ment másképp, a ’80-as évek végén 100 000 eladott album után járt aranylemez, ám a kisebb piac átka és legfőképpen a 21. századi kreatív zenegyűjtögető szokások következtében a lemezeladások drasztikusan visszaestek. Jól jelzi ezt, hogy ma Magyarországon már kétezer eladott lemez arany, négyezer már platinalemezt ér.

Megosztás