2024. április 16.
Annyira dizájnos, hogy már mutató sincs az órán

Annyira dizájnos, hogy már mutató sincs az órán

Az idő feltárásához itt emberi érintésre van szükség!

Az árnyékórával visszatérhetünk az idő mérésének mezopotámiai gyökereihez: első ránézésre csak egy üres, kör alakú felületet láthatunk egy LED-es megvilágítású keretben. De egyetlen érintéssel életet lehelhetünk a fény-árnyékkal játszó szerkezetbe.

A Shadowplay egy olyan időmérő, ami egy fényben úszó gyűrű segítségével mutatja a pontos időt, de csak, ha valaki az ujját az óra közepére helyezi. Az érintés segítségével a szerkezet a hagyományos óra kis- és nagymutatóját kivetítve elárulja a pontos időt, de csak addig, amíg az érintkezünk a szerkezettel.

A módszer viszonylag egyszerű: amennyiben a gyűrű közepébe helyezzük az ujjunkat, két fényforrás fókuszál rá, mely így kiadja a hagyományos órát, míg a többi kialszik. A lámpaoltásról pedig az Arduino microcomputer dönt, mely az időt is méri – hívja fel a figyelmet a New Atlas.

„Úgy éreztük, hogy egy tökéletes kézműves terméket hoztunk létre a technológia és az emberi érintés kölcsönhatásával” – mondta a készülékről a cég alapítója, aki szerint a termék különlegességét az egyensúly megtartása adja.

„Első pillantásra egy fali hangulatvilágításnak tűnhet az óra. Egészen addig, amíg kapcsolatba nem lépünk vele. És ekkor az ember az, aki a koncepciónk legfontosabb elemévé válik” - emelte ki.

Az óra 2015-ben debütált egy bécsi kiállításon, és a Breaded Escalope nevű cég gyártja. A fény-árnyék ellentétet felhasználó szerkezetet rézből, tölgyből és kőből készített  kerettel lehet megvásárolni. A szerkezet nem éppen olcsó mulatság, ha mélyen a tárcánkba akarunk nyúlni, akkor a gyártókkal e-mailen vehetjük fel a kapcsolatot.

 

 

 

Megosztás