2024. április 20.
Influencer marketing trendek: így csinálják a nagyok

Influencer marketing trendek: így csinálják a nagyok

Lassan nem találunk olyan márkát vagy terméket, amely ne akarna egy menő influencer bögréjén, hálószobájában vagy éppen az ágyában – és így a fogyasztók agyában – megjelenni. Trendelemzésünkből kiderül, mi történt itthon és külföldön az influencer marketing területén az elmúlt időszakban.

Egy néhány hónapja végzett amerikai kutatás szerint a fogyasztók hétszer több eséllyel vásárolnak meg egy terméket ismerősük social media ajánlása alapján, mintha ugyanaz az üzenet a márkától érkezne. Újdonság persze ebben nem sok van, de ha a dolog mélyére nézünk, találunk egy meglepő adatot: az Y és Z generáció jelentős része azokat az Instagram-, Facebook- és YouTube-profilokat is ismerősnek nevezi, akivel a való életben még soha nem is találkozott. A jelentős követői bázissal rendelkező véleményvezérek tehát olyan befolyással rendelkeznek az új generáció számára, mint a jó öreg szájhagyomány alapon működő kommunikáció, ami – mint tudjuk – a leghatékonyabb eszköze a befolyásolásnak. Nem véletlen, hogy a márkák éves terveiben egyre nagyobb hangsúlyt kap mind a stratégia, mind pedig a büdzsé szintjén az influencer marketing.

 

Elérés vs. kreativitás

Az influencer marketing legnagyobb feladata tehát elérni azokat az embereket, akiket a márka még a social médiában is nehezen ér el, illetve egy-egy poszttal akár több százezres elérést biztosítani egy adott kampányban. Csiszár Gergő, a kifejezetten influencer marketinggel foglalkozó Post for Rent tulajdonosa a Got your Gear kampányát hozza példának, ami csupán 2 influencer bevonásával 2 milliós elérést hozott a márkának. Persze az, hogy mi számít nagy elérésnek és hogy azt hogyan érjük el, relatív, azonban a tendenciát – miszerint alapvetően kis befektetéssel nagyszámú elérést lehet generálni – jól mutatja. Csiszár Gergő azonban óva int mindenkit attól, hogy csak elérés alapú kampányokban gondokozzon, sőt, hogy az influencer marketingre mint egy kvázi elérés-generátorra tekintsen. „Sokkal fontosabb, hogy kiket szólítunk meg. Kognitív AI alapú elemzéseinknek köszönhetően a márkák a leghatékonyabb módon tudják a profiljuknak megfelelő influencereket kiválasztani” – mondja Csiszár. Persze, az elérésszám fontos, de a nemzetközi márkák esetében egyre inkább megfigyelhető, hogy nem elsősorban a rengeteg követővel rendelkező véleményvezéreket fogják választani, hanem azokat, akik a márka identitásához leginkább passzoló tartalmakat önállóan és kreatívan tudják előállítani.

 

Micro vs. macro

A micro influencerek azok, akik ahelyett, hogy nagyszámú és igen széles tematikájú posztokat hoznának létre, valamilyen niche tartalomra helyezik inkább a hangsúlyt. Ezek az alulról jövő kezdeményezések, amik sok esetben szubkulturákból gyökereznek, sokak szemében – jogosan – sokkal hitelesebbek, mint azok, akik több követővel rendelkeznek, de esetleg szegényesebb vagy unalmasabb, szelfikkel teleposztolt csatornákat kezelnek. Nem véletlen, hogy nemzetközi fronton egyre több olyan kampányra bukkanunk, aminek főszereplője nem egy ‚átlagos‘ influencer, hanem olyan valaki, aki kreativitását vagy szakmaiságát a saját maga által kezelt csatornán tölti ki. A Los Angeles Metro például a tömegközlekedésen való helyes viselkedésről egy, a szubkulturájában nagyon menő, ám mainstream fronton nem túl ismert ázsiai pop énekesnőt választott influencernek, míg a Microsoft szinte csak a saját szakmájukban ismert  influencereket (újságírót, szerkesztőt, személyi edzőt, BMX versenyzőt) választott ki a fiatalokat megcélzó pályaorientációs kampánya főszereplőinek.

 

Technológia mindenek felett

A márkák újabban igyekeznek az influencer marketing sokszor körülményes operatív részét leegyszerűsíteni. A megfelelő influencerek megtalálása, a szerződések megkötése, számlák kifizetése sokszor energia- és hatékonyságvesztéshez vezet. Ma már itt is az automatizálás és a technológia forradalmát éljük. Ha az influencerek egy olyan technológiával dolgozhatnak, ami teljes szabadságot biztosít nekik, mondjuk maguk böngészhetnek az aktuális kampányok között, és a fizetésük is akadálymentesen, online történik, akkor a márkák marketing tevékenysége is hatékonyabbá válik. A Post For Rent technológiája például social DNS-en alapul, ami lényegében az influencerek által megadott adatok halmazát jelenti: ezek alapján képes a rendszer a 25.000 regisztrált influencer közül az adott márkához leginkább passzolót kiválasztani, és lényegében teljesértékű influencer piacelemzést létrehozni demográfiai adatokkal, érdeklődési körökkel, csatornákkal, sőt, a követők elemzésével.

Fotó: James Frid

Megosztás