2024. április 18.
Kihajtogatható otthonokkal rukkoltak elő

Kihajtogatható otthonokkal rukkoltak elő

Ebben a „konzervdobozba” mi is vállalnánk a fesztiválozást.

Képzeljük el, hogy egyetlen gombnyomással bárhol kibonthatjuk összehajtogatott házunkat. Bár ez a jövőkép leginkább egy sci-fi filmre emlékeztető, a kicsomagolható házak sikere igazából a fizika és az építészet harmóniájától függ.

Az Egyesült Királyságban alapított Ten Fold Engineering egy olyan elemekből álló szerkezetet hozott létre, ami magától képes „kibontakozni”. Nem kellenek hozzá munkások, építészek, daruk, de még a földbe ásott beton alapzatra sincs szükség.

Az alapszerkezet egyetlen teherautón vagy kamionon elszállítható. Az elemek a térfogatuk háromszorosára nyílnak ki, ráadásul azonnal be lehet költözni a mobil otthonba, mivel a tervezők gondoskodtak az összes szükséges belső felszerelésről és berendezési tárgyról is.

A nyolc perc alatt kibontott 64 négyzetméteres lakhely ugyanilyen gyorsan visszaállítható eredeti, szállítható formájába, és kedv szerint áthelyezhető egy új helyszínre.

A lakások egymásra helyezhetők, és pár perc alatt luxushotellé varázsolhatók, így a jövőben fesztiválok vagy a nemzetközi sportesemények szervezői is rengeteg pénzt spórolhatnának a mobil otthonok beszerzésével, ha nem kerülne egy példány 32 millió forintba.

Forrás: Business Insider / Tech Insider

 

 

 

Megosztás