2024. május 18.
A jobbikos Pakusza Zoltán rendelkezik a legmagasabb támogatottsággal

A jobbikos Pakusza Zoltán rendelkezik a legmagasabb támogatottsággal

A baloldal kiesett a versenyből, a mandátum a Jobbik és a Fidesz jelöltje között dől el.

A választókerületben a Jobbik jelöltje rendelkezik a legmagasabb támogatottsággal, az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók 35%-a Pakusza Zoltánra szavazna, míg a Fidesz-KDNP színeiben induló Hubay György a választók 33%-ának támogatottságát tudhatja maga mögött - derül ki az Iránytű Intézet legfrissebb közvéleménykutatásából. Az MSZP-P és a DK közös jelöltjére, Dr. Varga Lászlóra 25% szavazna. A Momentum jelöltje és az LMP jelöltje mindössze 2-2%-on áll.

 

 
A 2014. évi országgyűlési választáson Sebestyén László (Fidesz-KDNP) mindössze 135 vokssal (30,9%-os eredményével), egy hajszállal előzte meg Pakusza Zoltánt, aki az érvényes szavazatok 30,6%-át gyűjtötte be. A mandátumot azonban a baloldali összefogás jelöltje, Dr. Varga László szerezte meg 31,4%-os eredményével, Mile Lajos az LMP színeiben 3,3%-kal végzett.

Az Intézet mérése alapján a baloldali jelölt – a szomszédos miskolci választókerülethez hasonlóan – most jelentősebb hátrányból indul, a mandátumért folytatott küzdelem a Jobbik és a Fidesz-KDNP jelöltje között dől el.

A választókerület teljes népessége körében a Fidesz-KDNP és a Jobbik fej-fej mellett, 18-18%-on áll, míg az MSZP-P-re a jogosultak 11%-ra voksolna. A többi párt támogatottsága a választókerületben elenyésző, a DK és az LMP is mindössze 2-2%-on áll.

A választókerületben magas (22%) a jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező, de részvételi hajlandóságot mutató választók aránya, de jelentős (17%) a pártpreferenciájukat titkoló választók aránya is. Helyben mindössze a jogosultak 6%-a állítja, hogy biztosan nem szavazna.

A pártot választani tudók között a Jobbik vezet 34%-kal, tőle alig lemaradva a Fidesz-KDNP a pártválasztók 33%-ának támogatását tudhatja magáénak. Az MSZP-P-re voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson a pártválasztók 20%-a, a DK és az LMP pedig 4-4%-on áll ebben a kategóriában.

 
 

A 2. számú Borsod megyei választókerületről további információkat találhatnak a kireszavazzunk.hu, illetve a taktikaiszavazas.hu oldalakon.

 

 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.