2024. május 18.

Karácsony: csökkenteni kell a munkáltatók foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterheit

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint azon dől el a magyar gazdaság jövője, hogyan tudják segíteni a családi vállalkozásokat. Adókedvezményt adna azoknak a munkaadóknak, amelyek hazacsábítanak külföldön hosszabb ideje dolgozó magyarokat.

Karácsony Gergely szerint át kell rendezni az adórendszert. A nettó bérszínvonal megőrzése mellett csökkenteni kell a munkáltatók foglalkoztatáshoz kapcsolódó adóterheit, továbbá az európai átlag szintjére kell emelni a társasági adót.

A Párbeszéd társelnöke kedden Budapesten, a Családi Vállalkozások Országos Egyesületének klubrendezvényén elmondta azt is, helyre kell állítani a háromoldalú érdekegyeztetés rendszerét. Ennek keretében a munkavállalók, a munkaadók és a kormány együttműködésével hosszú távú gazdaság- és társadalomfejlesztési stratégiát alkotnának, amelynek része lenne egy béralku és egy olyan pálya kijelölése, amely felkészíti Magyarországot a technológiaváltásra, a negyedik ipari forradalomra.

A stratégiában a családi, valamint a kis- és középvállalkozásoknak kiemelt jelentősége lenne - mondta. Szerinte azon dől el a magyar gazdaság jövője, hogyan tudják segíteni a családi vállalkozásokat – írta az MTI.

Hozzátette: a kormánynak javítania kellene ezen vállalkozások termelékenységét, ki kellene húzni őket a szürkegazdaságból, ahová azért kerültek, mert drága a foglalkoztatás. Olyan ösztönzőkre is szükség van, amelyek növelik a hozzáadott értéket ezeknél a vállalkozásoknál.

Kitért arra is, hogy nem ért egyet az egyedi, például a multiknak adott kedvezményekkel. Álláspontja szerint nem egyes vállalkozásokat, hanem tevékenységeket kell támogatni, ezek közül is az egyik legfontosabbként beszélt a képzésekről, amelyekre uniós forrásokat is lehetne fordítani.

Szólt arról is, hogy kormányon adókedvezményt adna azoknak a munkaadóknak, amelyek hazacsábítanak külföldön hosszabb ideje dolgozó magyarokat. Külön program lesz arra, hogy vállalkozókat csábítsanak haza, akik Magyarországon céget alapítanának - közölte.

Az ellenzéki politikus jelezte azt is, hogy kabinetjében kormánybiztos foglalkozik majd az elvándorlás kérdésével.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.