2024. május 18.
Kimondta a bíróság: Vona Gábor nem akarja lebontani a kerítést

Kimondta a bíróság: Vona Gábor nem akarja lebontani a kerítést

Valótlannak ítélte meg a bíróság a Fidesz és sajtójának egyik legfőbb kampányüzenetét, miszerint a Jobbik elnöke lebontaná a határzárat.

Nem tudta bizonyítani a bíróság előtt a kormánypárti Ripost, hogy Vona Gábor le akarja bontani a déli határra emelt kerítést. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében helyreigazításra kötelezte a lapot.

A Jobbik eddig több mint száz sajtópert nyert meg a kormánypárti orgánumokkal szemben. A mostani döntésre közleményében úgy reagált a párt: "A Jobbikról most már bírósági ítélet mondja ki, hogy esze ágában sincs lebontani a határzárat, ellenben a Fidesz-KDNP-vel, akik évek óta ezrével telepítik be a migránsokat hazánkba" – írták.

Érdemes megjegyezni, hogy a Jobbik nem hogy nem bontaná le, hanem a kerítés megépítésének felvetése éppen, hogy tőlük származik. Ugyanis Toroczkai László, a párt alelnöke már 2014 végén hangsúlyozta a kerítés szükségességét, igaz a Fidesz akkor fél évig hallani sem akart róla.

Az Átlátszó összegezte a napokban, hogy a Fővárosi Törvényszéktől kapott adatok alapján, hogy csak a tavalyi évben 53 sajtó-helyreigazítási pert veszített a 888, a közmédia, a TV2, a Ripost, a Lokál, a Magyar Idők, a Lokál és a Pesti Srácok. A kampány közeledtével megugrott a kormányközeli sajtó elvesztett helyreigazítási pereinek száma.

2016-ban a Ripost valamelyik cikkéről hat, tavaly már tíz esetben mondta ki a bíróság, hogy az valótlanságot tartalmaz. A közmédia 2017-ben hat esetben kényszerült helyreigazításra a bíróság döntése nyomán. A Magyar Idők is egy év alatt megduplázta ezt a mutatóját, míg a Pesti Srácok esetében háromszoros a növekedés. 

A sajtóperekről ide kattintva találhatnak további információkat. 

 

 

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.