2024. május 18.
Kormányváltásra buzdítanak a devizahitel- és Quaestor-károsultak

Kormányváltásra buzdítanak a devizahitel- és Quaestor-károsultak

Hiába a tüntetések, a segélykérő levelek az Orbán-kormány ígérete ellenére nem segített a leginkább támogatásra szoruló devizahitel-károsultaknak - ezt érzik az érintettek.

Videóüzenetben kérik kecskeméti vállalkozók a választókat a Jobbik támogatására. Olyan emberek szólaltak meg a felvételen, akik a felelőtlen pénzügyi szabályozásnak és a pénzintézetek csalássorozatának áldozataivá váltak. A Quaestor és a banki hitelezés károsultjai, akik abban bíznak, hogy kormányváltás esetén végre tényleg komolyan foglalkoznak majd a problémáikkal.

Megrendítő élethelyzetekről számolnak be a videóban: kilakoltatásokról, öngyilkosságról, széteső családokról beszélnek.

Bár 2010-ben megígérte az Orbán-kormány, hogy rendezi a devizahitelek ügyét, helyette inkább megállapodtak a bankokkal a végtörlesztésről, ami csak a tartalékokkal rendelkező, jobb anyagi helyzetben lévő adósoknak jelentett menekvést. A helyzet megoldatlanságát jól jelzi, hogy a szociális krízis elmélyült, tavaly közel 4000 kilakoltatást hajtottak végre.

A Jobbik folyamatosan egyeztet a károsultakkal a szükséges lépésekről. Intézkedéscsomagot állítottak össze, kormányra kerülés esetén kilakoltatási moratóriumot vezetne be, visszaszorítaná a behajtói túlkapásokat, a felvételkori árfolyamon forintosítanák a hiteleket. A Jobbik a kormányzati felhatalmazás birtokában létrehozna egy kártérítési alapot, az otthonukat vesztett adósok talpra állításához, fedélhez juttatásához, illetve felülvizsgálná az önkormányzati ingatlanvagyont, és állami bérlakásépítési programot valósítana meg.

A legerősebb ellenzéki párt mindvégig kiállt a Quaestor károsultak mellett is. Nemrég kiderült a nyomozati anyagokból, levelezésekből, hogy a cég bedőlése előtt volt elég pénz a számlákon ahhoz, hogy a kisbefektetőket megmentsék.

Menthetők lettek volna a brókercégek kisbefektetői

A Buda-Cash brókerház 2015. február 24-i bezárása pánikot indított. A kereskedési engedély felfüggesztése és felügyeleti biztos kirendelése után a Quaestor ügyfelei is elkezdték kimenteni a pénzüket a brókercégekből - derül ki a lap cikkéből, amely szerint 2015. február 24. és március 5.

A károsultak közössége együttműködési nyilatkozatot írt alá a Jobbikkal. Ebben szó van egy új kárrendezési törvény kidolgozásáról. Volner János, a párt frakcióvezetője szerint a Quaestor megmaradt ingatlan vagyonából ki lehetne fizetni a károsultakat, a felelőssége miatt pedig a nemzeti bankot is bevonná a kártalanításba.

A videót itt tekinthetik meg:

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.