2024. április 27.
Ezt a mozit válaszd az adventi rajzfilm dömpingből!

Ezt a mozit válaszd az adventi rajzfilm dömpingből!

Szerzői filmmel erősít a legsikeresebb animációs stúdió, ami azért örömhír, mert így lesz igazán vicces rajzfilm is a mozikban karácsony előtt. 

A 2016-os Énekelj! és A kis kedvencek titkos élete című animációs filmek óta nem jelentkezett eredeti opusszal az Illuminations stúdió, amely az utóbbi időben főleg olyan feldolgozásokkal és folytatásokkal operált, mint a Gru- és a Minyonok-franchise darabjai, a Dr. Zeuss meséit feldolgozó művek (Lorax, Grincs) vagy a nemrég történelmi rekordot döntő videójáték-adaptáció, a Super Mario Bros.: A film.

 

A mostani karácsonyi szezonban viszont jön a Kacsalábon (hazai bemutató: 2023. december 7.), amely eredeti, sőt szerzői mű, ráadásul a rendező francia: Benjamin Renner. Erről az Illumination elnöke, Chris Meledandri azt mondta a Varietynek, hogy a stúdió szándékosan dolgozik olyan vezető munkatársakkal – ez alatt főleg rendezőket, társrendezőket és írókat kell érteni –, akik nem a számítógépes animáció világából, hanem más rokon kreatív művészeti területről jöttek. Renner például amellett, hogy animációs filmes, magasan jegyzett képregényművész, aki képes abszurd világokat teremteni. Nem mellesleg egyszer már jelölték Oscarra 2012-es filmje, az Ernest és Celestine rendezőjeként. Meledandri szerint Renner főleg szerzői filmes voltának köszönhetően nyerte meg a Kacsalábon rendezését, amelyben egy kacsacsalád útra kel, hogy New Yorkon keresztül Jamaikába repüljön nyaralni, de mint minden családi vakáció esetében, semmi nem úgy sikerült, ahogyan eltervezték. A nyaralni induló kacsák így nem csupán azt tapasztalják meg, milyen fájdalmakkal jár, ha hirtelen konfliktusok borítják fel a megszokott családi dinamikát, hanem arra is rájönnek, hogy nem szabad kitérni a kihívások elől, amikor gyökeresen eltérő kultúrák ütköznek egymással.

Kacsalábon szokatlan családi film voltát erősíti, hogy a forgatókönyvíró az a Mike White, aki két társadalmi szatírával, A Fehér Lótusz és a Megvilágosultam című sorozatokkal szerzett magának elévülhetetlen hírnevet és egy kisebb raklapnyi díjat. 

 

Közben egy pletyka is szárnyra kelt az Illumination háza tájáról, ami szerint jön a Shrek 5. Ezt a híresztelést, a stúdió nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A LinkedInen megjelent egy életrajz, amelynek szerzője, egy, az NBCUniversalnél dolgozó gyakornok feltüntette, hogy dolgozott a Shrek 5-ön. Az életrajz gyorsan eltűnt, de a hír elterjedt. Közben sikerült előásni egy olyan interjút 2017-ből, amiben Michael McCullers (Bébi mama, Austin Powers 1-2.) megemlíti, hogy írt egy forgatókönyvet a Shrek 5. számára. Ehhez jön még hozzá, hogy Meledandri még áprilisban azt mondta a Varietynek, hogy készül az újabb Shrek, várhatóan a franchise eredeti stábjával, de a részletek még nincsenek kidolgozva. Az viszont biztos, hogy az Illumination jövő nyáron mozikba küldi a Gru 4-et (hazai bemutató: 2024. július 4.); ezt már minden forrás megerősítette. 

Megosztás