2021. november 30.
És Ön tudja, hogy mi az a blokklánc?

És Ön tudja, hogy mi az a blokklánc?

Egy cikk azoknak, akik még nem bányásznak kriptovalutát.

A Digital Hungary előző cikkében a kriptovalutát magyarázta, egészen konkrétan a Bitcoin, majd felvázoltuk annak előnyeit és hátulütőit. Mostani cikkünkben, ahogy a cím is sugallja, beszélni fogunk a fenti rendszerek lelkét jelentő blokkláncról, a videókártyapiacot átrendező bányászatról, valamint a forkokról (villa), amelyek kapcsán előszedtük az „útelágazódásokat”.

Mi az a blokklánc?

A blokklánc a Bitcoin és egyéb kriptovaluták hátterében meghúzódó forradalmi technológiai újítás, mely a múlt és a jelen valamennyi pénzügyi tranzakciójának részleteit tartalmazza, természetesen a rendszeren belül. Érdemes úgy elképzelni, mint egy gigantikus főkönyvet. Adja magát a kérdés, hogy mégis, miképpen működik?

Használjunk ehhez ez egy példát. Szeretnénk Bitcoint küldeni egy barátunknak, és amikor rátenyerelünk a „küldés” gombra, a tranzakciónk hozzáadódik a blokkunkhoz.

Valahogy így

Amikor a blokkunkban egy adott mennyiségi szintet elérnek az utalások, az elkezd jelzéseket küldeni a hálózat minden kapcsolatának. Ezek a csomópontok, amik alapvetően számítógépek, pedig „kibányásszák” a blokkot, ezzel igazolva a tranzakciót (és közben persze lecsippentve belőle a maguk tiszteletdíját). Az igazolást követően a blokkunk hozzáadódik a lánchoz – ami innentől fogva megmásíthatatlan –, melynek következtében az elutalt összeg megjelenik a kedvezményezett félnél.

A cikket teljes terjedelmében a Digital Hungary oldalán olvashatja.

Megosztás

Télen is fitten? Lehetséges!

Hello Mozaik

Télen is fitten? Lehetséges!

  • 2021.11.21

Ahogy a nappalok rövidülnek, egyre nehezebben vesszük rá magunkat még a nap elkezdésére is, nemhogy a sportolásra. Pedig télen sem kell lemondanunk a mozgásról, még akkor sem, ha korábban nem sportoltunk rutinszerűen.

Mit együnk ősszel?

Hello Mozaik

Mit együnk ősszel?

  • 2021.11.7

Ha a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztjuk, akkor egészségesebb lehet a táplálkozásunk, sőt, még a környezetet is védhetjük.