2021. november 30.
Mit együnk ősszel?

Mit együnk ősszel?

Ha a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztjuk, akkor egészségesebb lehet a táplálkozásunk, sőt, még a környezetet is védhetjük.

A hűvös időben kiemelten fontos, hogy egészségesen étkezzünk, sok vitamint fogyasszunk, és ezzel megóvjuk magunkat az esetleges megbetegedésektől. Szerencsére az őszi időszak is számtalan lehetőséget kínál arra, hogy étrendünkbe vitamindús zöldségeket és gyümölcsöket építsünk.

„Érdemes körtét fogyasztani, ugyanis ez a gyümölcs remek C- és K-vitamin forrás, sőt, káliumot is tartalmaz, így támogatja a csontokat és izmokat. Az ízletes gyümölcsök mellett természetesen érdemes a vitaminokat étrend-kiegészítőkkel is pótolni, különösen a C- és a D-vitamint, az őszi időszakban ugyanis sokfajta betegséggel találkozhatunk” – tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő.

 

Tök nemcsak Halloweenkor
Az ősz igazi adu ásza a tök, amelynek sok fajtája létezik, de a legtöbben a sütőtököt fogyasztják a leggyakrabban. A tök rengeteg ballasztanyagot, vitamint, és nyomelemet tartalmaz, viszont jó hír a fogyókúrázóknak, hogy kalóriatartalma igen csekély, ezért ez a zöldség nyugodtan beépíthető a diétákba is. A tök mindemellett béta-karotint is tartalmaz, mely a szervezetben A-vitaminná alakul. Érdemes a tökmagot is fogyasztani, ugyanis nemcsak finom csemege, de alkotóelemei a szervezetbe kerülve felveszik a harcot a húgyúti betegségekkel szemben is.

 

Indítsd a napot meleg ételekkel
Az ősszel együtt a hűvösebb idő is megérkezik, ilyenkor pedig nagyon nehéz jól indítani a napot. Hogy kivédd a reggeli vacogást, kezdd egy jó meleg reggelivel a napot, amely belülről is felmelegít, és táplálja a szervezeted, hogy könnyebben felvegye a harcot a napi kihívásokkal. Napközben pedig jó választás lehet egy meleg tea vagy kávé, hogy újra felmelegítsd magad.

 

Fókuszban az őszi fűszerek
Az őszi hangulathoz sokféle fűszer passzol remekül, de a hagyományos európai fűszerek mellett mindenképpen érdemes ilyenkor keleti fűszereket is használni, például gyömbért, ánizst vagy curryt. Az indiai fűszerek gyakran enyhén csípősek, az azonban nem baj, mert a csípős ételek kis mennyiségben nagyon hasznosak: megnyitja a pórusokat és segít levezetni a felesleges energiát, kitisztítani a szervezetet. Természetesen a tisztítás után mindig fontos, hogy ismét feltöltsük a szervezetünket vitaminokkal és ásványi anyagokkal – ehhez is jó választás lehet valamilyen tápláló étrend-kiegészítő.

Megosztás

Télen is fitten? Lehetséges!

Hello Mozaik

Télen is fitten? Lehetséges!

  • 2021.11.21

Ahogy a nappalok rövidülnek, egyre nehezebben vesszük rá magunkat még a nap elkezdésére is, nemhogy a sportolásra. Pedig télen sem kell lemondanunk a mozgásról, még akkor sem, ha korábban nem sportoltunk rutinszerűen.

Mit együnk ősszel?

Hello Mozaik

Mit együnk ősszel?

  • 2021.11.7

Ha a szezonális gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztjuk, akkor egészségesebb lehet a táplálkozásunk, sőt, még a környezetet is védhetjük.