2024. április 16.
Ismerje fel a hallásromlást, mielőtt elveszíti hallását!

Ismerje fel a hallásromlást, mielőtt elveszíti hallását!

Nem gondoljuk, de a hallásunk egészsége óriási hatással van életünkre. Ezért fontos, hogy azelőtt jussunk el egy hallásspecialistához, hogy elszigetelődünk a környezetünktől és magunkra maradunk a problémával.

Fővárosunk zajtérképe szerint Budapest Európa egyik leghangosabb városa, minden második polgár ártalmas erősségű zajban él. A Közlekedéstudományi Intézet által végzett zaj-monitoring vizsgálat alapján vidéken sokkal jobb a helyzet – ott egyébként Hajdúszoboszlón a legnagyobb a zajártalom. Összességében azonban elmondható, hogy a vidéki ember kevésbé van kitéve folyamatos zajártalomnak. De nemcsak az erősebb zaj károsítja a hallást! A kor előrehaladtával bárkinél felléphet halláscsökkenés, aminek következtében nem csupán a hangok érzékelése, a térbeli tájékozódás, de a kölcsönös megértés és az emberek közötti kapcsolattartás is nehezebbé válik. Ezért hallásunk csökkenése, elvesztése megakadályoz minket abban, hogy teljes életet éljünk.

 

„Tapasztalatom szerint azok a hallásveszteséggel élő emberek, akik nem kezeltetik problémájukat, idővel elzárkóznak a külvilágtól, befelé fordulóvá válnak. Ennek oka, hogy nem értik meg pontosan, mit mondanak nekik, és kényelmetlennek érzik, hogy gyakran vissza kell kérdezniük. Sokszor előfordul, hogy nem csupán környezetük előtt szégyellik a dolgot, még maguknak sem merik bevallani, hogy valóban baj van” – mondja Dr Karosi Tamás, osztályvezető főorvos, egyetemi docens (lenti képen).

 

Fotó: Molnár Orsolya
 

 

A halláscsökkenés általában lassan és fokozatosan jelentkezik, így egy megszokott állapottá válik. Sokan csak legyintenek a változásokra, ami veszélyes, mert akár hallásvesztéshez is vezethet. Ha valaki túl sokat vár, akkor lehet, hogy már a legmodernebb hallókészülékkel sem tudnak majd segíteni rajta.

 

A vizsgálatok halogatására az már nem lehet indok, hogy nincs kihez fordulni, hiszen a helyi kórházak és szakrendelők mellett már az ország egész területén találhatók professzionális hallásközpontok, ahol bárki részt vehet ingyenes és teljes körű hallásvizsgálaton. Érdemes évente ellátogatni egy szűrővizsgálatra, ahol kiderülhet, ha baj van.

 

Ha úgy érzi, hogy romlik a beszédértése, a halk beszédet nem érti, az erős hangok viszont túlzottan zavaróak, hívja ezt a számot szakértői segítségért: 06-1-350-60-70

Megosztás