2024. április 20.
70 éves Steven Tyler

70 éves Steven Tyler

Habár kicsit lecsúsztunk a szülinapról, azért érdemes megemlékezni a rocklegendáról!

Március 26-án töltötte be 70. életévét a leginkább Mick Jaggerhez hasonlítható szájméretéről és komoly hangterjedelméről ismert Steven Tyler, az Aerosmith egykori énekese. A zenei pályafutását dobosként kezdő Tyler a 70-es évek elején megalakuló Aerosmith-be már frontemberi ambíciókkal érkezett, és a banda kisvártatva a bostoni zenei élet egyik ékkövévé vált. 1972-ben már a Mott The Hoople előzenekaraként turnéztak, 1976-ra pedig köszönhetően a Sweet Emotion és a Dream On című dalaiknak, elérte őket a világhírnév és innentől kezdve már saját jogon töltötték meg a stadionokat.

Pörgetők és lehozók

Eztán persze ők is bekerültek a rockbandákra oly jellemző leszállóágba, a folyamatos turnézás brutális energiaigényét pörgetőkkel elégítették ki, majd a pihenéshez meg lazítókat használtak végül ezek keveréséből kezdett kitelni a napjaik, ennek pedig a teljesítményük és a személyes kapcsolataik látták kárát, olyannyira, hogy 1979-től kezdve sorra hagyták el a tagok a süllyedőnek tűnő hajót. Persze olyan sztori is létezik, hogy a zenekar szólógitárosa, Joe Perry azért lépett ki, mert Tyler nehezményezte, hogy Perry felesége egy koncert alatt a backstage-ben tejesüvegekkel dobálta a basszeros, Hamilton feleségét. Szóval durva időszak volt, azonban a 80-as évek végére, 90-es évek elejére mindenki megemberelte magát, szépen sorban leszoktak a drogokról és kiadták azt a három lemezüket (Permanent Vacation, Pump, Get a Grip) amelyek miatt a 21. században is van értelme az Aerosmithről beszélni. Gyakorlatilag ezeken található meg az összes olyan daluk, amit néha napján ma is elővesznek a rádióadók, mint pl. a Love in an Elevator, a Crazy, a Crying, a Rag Doll, vagy a Living on the Edge.

A nagy lemezeket követően pedig a zenekar éli a világhírű rock klasszisok életét, időről időre egyre kevesebbeket érdeklő új anyagokkal jelentkeznek, de közben a régi dalaikkal továbbra is képesek jövedelmező turnékat lebonyolítani. Ezzel próbált szakítani Steven Tyler és 2015-ben kiadta első szólóalbumát, ami a tőle megszokott stadionrocktól eltérően inkább a country stílusjegyeiben bővelkedik.

Fotó: biography.com

Megosztás