2024. április 27.

Az első tíz helyezett között van Kecskemét

A Financial Times vállalkozásbarát környezetet mérő rangsorában Kecskemét a kisvárosok között a kilencedik helyen szerepel Európában.

A Financial Times legfrissebb kiadványában négy magyar város is bekerült a jövő legvonzóbb európai befektetési célpontjai közé. Kecskemétet és Székesfehérvárt a vállalkozásbarát környezete helyezte a kilencedik helyre, Debrecent és a fővárost pedig e városok befektetés-ösztönző stratégiája tette európai elsővé kategóriájukban. Közép-Magyarország a humántőke szempontjából a legfejlettebb nyugat-európai régiók közé tartozik – írta a hiros.hu.

A nemzetközi lap vállalkozásbarát környezetet mérő rangsorában több magyar város is előkelő helyen végzett: Kecskemét a kisvárosok, Székesfehérvár pedig a mikrovárosok között lett kilencedik helyezett Európában. Kecskeméten kívül egyébként csak brit és ír városok kerültek fel a kisvárosok, azaz 100 és 350 ezer közötti lakosú városok listájára.

A vállalkozásbarát környezet miatt díjazták Székesfehérvárt is, amely a 100 ezer fő alatti európai városok körében ért el előkelő helyezést. Érdekesség, hogy a lista első öt helyezettje kizárólag nyugat-európai (azon belül is ír vagy brit), a második öt helyezettje azonban közép-európai város.

Azt, hogy egy város milyen környezetet nyújt a cégek számára, két tucat indikátorral mérték. Számított az – többek között –, hogy milyen jelentős a tudásipar, mennyire alacsony a vállalkozásokat sújtó adó, hány nap alatt lehet vállalkozást indítani, de figyelembe vettek a korrupciót, politikai stabilitást és befektetővédelmet mérő indexeket is.

Megosztás