2024. április 19.

E-mailben küldött kérdőívvel és tablettel írják össze az ország gyümölcsöseit

Február 14. és április 16. között 9 gyümölcsfajt írnak össze. Országosan 15 ezer gazdaságot és 37 ezer ültetvényt érint a felmérés.

1895-ben szervezték az első mezőgazdasági összeírást Magyarországon, majd 40 év múlva újra készítettek ilyen felmérést. 1959-ben volt a legnagyobb: akkor 88 millió gyümölcsfát számoltak össze, gyakorlatilag egyenként. Az utolsó teljes körű felvétel 2001-ben volt. Február 14-e és április 16-a között újra országos gyümölcsösültetvény-összeírást tart a KSH, most 9 gyümölcsfajt írnak össze a 93 ezer hektáros termőterületen. Ez Csongrád megyében 864 gazdaságot és közel 2 ezer ültetvényt érint, legtöbbet Bordányban és Zákányszéken. Aki nem él az önkitöltés lehetőségével, azt felkeresik az összeírók – írta a delmagyar.hu.

Az Európai Unió az alma, a körte, az őszibarack és kajszi összeírását tette kötelezővé, ehhez jött még 5 magyar szabadon választott: a meggy, a szilva a dió, a cseresznye és a bodza – mondta a szerdai szegedi sajtótájékoztatón Tóth Péter, a KSH mezőgazdasági főosztályának tanácsadója. Ez a 9 fajta az ország gyümölcsöseinek 95 százalékát fedi le.

Fontos, hogy csak a 2500 négyzetméternél nagyobb gyümölcsös ültetvényeket írják össze, akik jellemzően megkapták utána a Magyar Államkincstártól a területalapú támogatást. A KSH-nak a gazdák 90 százalékához van e-mailes elérhetősége, ők így kapják majd meg a kérdőívet. Országosan 15 ezer gazdaságot és 37 ezer ültetvényt érint a felmérés, közel 500 összeíró dolgozik majd. Legtöbb, 180 Szabolcsban, ahol az ország almaültetvényeinek háromnegyede található, de lesznek megyék, ahova elég lesz 4-5 összeíró is. Csongrád megyébe is több összeíró érkezik, tekintve, hogy az ország őszibarack ültetvényeinek 45 százaléka itt terem.

A második szakaszban, március elejétől április közepéig terepen dolgoznak az igazolvánnyal is rendelkező összeírók. Ma már nincs papír alapú kérdőív, helyette tableteket használnak, így a program rögtön jelezi, ha logikátlan lenne egy adat. Az év végén már lesznek rövid összefoglalók az eredményről, a végleges adatok legkorábban egy év múlva várhatók.

Megosztás