2022. augusztus 14.

Oltalom alá került az akasztói szikiponty

Hét taggal bővült az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők köre. Az oltalom mögött nemcsak a termékleírás áll, de a termelőknek jogérvényesítési lehetőséget is biztosít.

A Csopaki borral, az Akasztói szikiponttyal, a Budaörsi őszibarackkal, a Szomolyai rövidszárú fekete cseresznyével, az Újfehértói meggyel, a Nagykun rizzsel és a Nagykörűi ropogós cseresznyével bővült az oltalomban részesülő földrajzi árujelzők köre - tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-t.

Az egyediséget hordozó hagyományos mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, italok olyan értékeket képviselnek, amelyeket nemcsak óvni, hanem a jövő nemzedékek számára megőrizni is kötelességünk – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. Kiemelte, hogy a földrajzi árujelzők használatának szabályozásával biztosítani tudják a magyar mezőgazdasági termékek, élelmiszerek, szeszesitalok és borok hagyományos neveinek védelmét az Európai Unió valamennyi tagállamában.

Az oltalom mögött nemcsak a minőségi paramétereket magába foglaló termékleírás áll, hanem a termelők jogérvényesítési lehetőséget is kapnak az unión belül. Azaz például nem lehet szegedi paprikát termelni a Balaton környékén, vagy gönci barackpálinkát előállítani Budapesten.

Ma Magyarországon több mint 80 földrajzi árujelző áll oltalom alatt, vagy van folyamatban az ezzel kapcsolatos eljárás.

Megosztás

Tovább emelkedett az IT bérezés

Gazdaság

Tovább emelkedett az IT bérezés

  • 2022.07.4

Továbbra is tarolnak a fizetések az informatikai szektorban hazánkban és nemzetközi szinten egyaránt. A COVID-19 hatása az IT munkaerőpiacot is elérte, munkaerőhiány és bérnövekedések figyelhetők meg világszerte. A Bluebird piaci körképe.