2024. április 16.
Mutatjuk a 11 méteres körfűrészes gyilkost

Mutatjuk a 11 méteres körfűrészes gyilkost

A cápafélők szerencséjére a Helicoprion csak olyan 65-70 millió évig rótta az óceánokat.

Valódi szörnyszülött volt emberi szemmel az a cápaszerű porcos hal, melynek a beceneve a körfűrészes gyilkos. Talán a képek láttán nem kell magyarázni, hogy miért kapta becenevét (tudományos neve is a körfűrészből jön), de a kisfilmben előtűnik, hogy azért komoly fejtörést okozott a tudósoknak a valóban egyedülálló fogsor. A káoszt jól mutatja, hogy egyes kutatók szerint a furcsa spirál nem is fogsor volt, hanem az állat farkán helyezkedett el. 

A tudomány jelen állása szerint ugyanakkor a fegyvere alsó állkapcsában helyezkedett el, míg felsőben egyáltalán nem voltak fogak, aminek köszönhetően sok helye volt a „körfűrész” felcsapására. A Curiosity cikke azért megnyugtat mindenkit, hogy természetesen a fogak nem pörögtek, de vágásra használták őket. Az akár 11 méteresre megnövő óriás valószínűleg először kettényisszantotta puhatestű áldozatát (polipok és tintahalak), majd a visszahajló fogakkal betuszkolta a darabokat a szájába.

Mégis foroghatott a körfűrész

Talán azt már mindenki hallotta, hogy a cápáknak több sor foga van, és ez a Helicoprionoknál sem volt másként. Így a körfűrész valóban foroghatott, csak nagyon-nagyon lassan – hívja fel a figyelmet az írás.

A cápaszerű élőlény megjelenését egyébként 290 millió évvel ezelőttre teszik, majd kihalását 225 millióra. A cápáról további érdekességeket tudhat meg a Discovery Channel honlapjáról egy angolóra keretében. 

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.