2024. április 19.
A lányok között népszerűsítette a kecskeméti egyetem a műszaki képzéseit

A lányok között népszerűsítette a kecskeméti egyetem a műszaki képzéseit

A Lányok Napjával az egyetem nem csak a női hallgatók létszámának növelését, de az ipari vállalatok női szerepvállalását és a „műszaki terület=férfi szakma” sztereotípia megdöntését is elő akarja segíteni.

A Nők a Tudományban Egyesület idén 7. alkalommal rendezte meg országos rendezvényét, a Lányok Napja interaktív nyílt napot, melyhez az előző évekhez hasonlóan idén is csatlakozott a kecskeméti Neumann János Egyetem – írta az egyetem honlapján.

Az idei rendezvényen 54 cég és intézmény – köztük 11 oktató intézmény - várta több helyszínen az érdeklődőket. Az előző évekhez hasonlóan a Neumann János Egyetem idén is csatlakozott a programhoz, amelynek a célja a műszaki, informatikai pálya iránt érdeklődő középiskolás lányok bátorítása és lelkesítése a képzések iránt.

„A GAMF Műszaki és Informatikai Karon egyre több lány kezdi meg tanulmányait, és a résztvevő középiskolás érdeklődőket is erre bátorítjuk. Jelenleg a műszaki területen lévő aktív hallgatóink között a lányok aránya közel 13 százalék. A Lányok Napjával nem csak az egyetem női hallgatói létszámának növelését, de az ipari vállalatok női szerepvállalását és a „műszaki terület=férfi szakma” sztereotípia megdöntését is szeretnénk elősegíteni” - mondta az eseményen Finta Zita, az Egyetem kancellárja.

Számos érdekes program várta az érdeklődő lányokat, akik kezdésként beszélgethettek az egyetem érdekes meghívott vendégelőadóival. A kancellár arra bíztatta a középiskolás lányokat, hogy merjék megvalósítani álmaikat, hiszen nőként is sikeresen helyt lehet állni bármilyen kihívást jelentő vezetői pozícióban. Dr. Ailer Piroska, az Egyetem rektora betekintést nyújtott a mérnök szakma rejtelmeibe, Homola Anett, a Bácsvíz Zrt. főtechnológusa pedig saját szakmai sikereinek elmesélésével ösztönözte a résztvevőket, hogy válasszanak „férfias” tudományterületet. 

A programon a lányok műhely-látogatásokon, kísérleteken vehettek részt, találkozhattak egyetemi oktatókkal, hallgatókkal és a járműépítő csapat női tagjaival is.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.