2024. április 24.

Három ország színészhallgatói mutatkoznak be Kecskeméten

Budapesti, kaposvári, marosvásárhelyi, kolozsvári és újvidéki színészhallgatók vizsgaelőadásait nézhetik meg az érdeklődők az ötnapos eseményen.

Hazai és határon túli, magyar nyelvű színészképző intézmények hallgatói találkoznak Kecskeméten március 20-24. között, kilencedik alkalommal - közölte Réczei Tamás, a kecskeméti Katona József Színház művészeti vezetője az MTI-vel.

A Réczei Tamás ötlete nyomán életre hívott Szín-tár keretein belül valamennyi magyar nyelvű színészképzést végző intézmény képviselteti magát. Így Kecskeméten mutatják be vizsgaelőadásaikat a budapesti, a kaposvári, a marosvásárhelyi, a kolozsvári és az újvidéki színészképző intézmények másod-, harmad- és negyedéves hallgatói.     

Az esemény - rendhagyó módon - ezúttal egy osztályterem-színházi előadással veszi kezdetét: a közönség Cserhalmi György kaposvári osztályának Bánk-misszió című produkcióját láthatja a Kecskeméti Katona József Gimnáziumban.     

A vizsgaelőadások sorát Zsótér Sándor és Börcsök Enikő osztálya folytatja: a budapesti színművészetisek Henrik Ibsen A vadkacsa című drámáját hozzák Kecskemétre. Az Újvidéki Művészeti Akadémia hallgatói Samuel Beckett Godot-ra várva tragikomédiáját, a Kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának színművészetisei két Shakespeare-darabot, az Ahogy tetsziket, valamint a Rómeó és Júliát, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai pedig a Bruno Schulz elbeszélései nyomán összeállított, nonverbális előadást, az Augusztust adják elő.     

Nagy várakozás előzi meg a kecskeméti direktor, Cseke Péter osztályának első bemutatkozását. A Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának másodéves hallgatói a fesztivál zárónapján a Jehuda Koren és Eliat Negev Lélekben óriások voltunk című kötete nyomán készült, Mengele törpéi című darabbal lépnek színpadra, Réczei Tamás rendezésében.     

Az előadásokat követő szakmai beszélgetéseket a Károli Gáspár Egyetem Bölcsésztudományi Karának hallgatói vezetik majd.     

Réczei Tamás kiemelte: két színházi produkció között filmeket is láthatnak a nézők. A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmes hallgatóinak vizsgamunkáit a Kelemen László Kamaraszínházban vetítik majd.     

A találkozó off-programjai keretében az érdeklődők válogatást láthatnak a kecskeméti rajzfilmstúdió szerzői rövidfilmjeiből, de bepillanthatnak Molnár Ferenc A testőr című komédiájának próbáiba is, amelyet április 6-án mutat be a kecskeméti Katona József Színház társulata.

Megosztás