2024. július 13.
Idén is izgalmas koncerttel jön a magyar klasszikus zene napja

Idén is izgalmas koncerttel jön a magyar klasszikus zene napja

Kocsis Zoltán tiszteletreméltó szokása volt, hogy születésnapján minden évben jótékonysági hangversenyt adott. Ezt a hagyományt elevenítette fel egykori együttese, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és hajdani alma matere, a Zeneakadémia, amikor 2021-ben közösen megalapították A magyar klasszikus zene napját.

A hangversenyek Kocsis születésnapján a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek – részben azzal a nem titkolt céllal is, hogy új magyar klasszikus zeneművek születését ösztönözzék.

 

VI. („Tavaszi”) szimfóniáját Dubrovay László 2009-ben eredetileg koncertfúvószenekarra írta, utóbb azonban megszültetett a szimfonikus változat is – ezt hallhatjuk most. Ligeti György fiatalkori opusa, a Concert Românesc (1951) egyszerre tanúskodik a pályakezdő zeneszerző lelkesedéséről a román népzene és tiszteletéről Bartók művészete iránt. Debussy 1894-es sorozata, az Images (oubliées) nem magyar alkotás, ám részben azzá lett, amikor Kocsis Zoltán az eredetileg zongorára írt három tétel közül a két szélsőt kongeniális módon zenekarra hangszerelte (a középső tétel, a Sarabande hangszerelését Ravel készítette el 1923-ban). A ciklus megszólaltatásával Kocsis sokszor megcsodált univerzális tudása előtt hajtunk fejet.

Weiner Leó Magyar népi táncok ciklusa nemcsak eleganciájával ejt rabul, de arra is emlékeztet, hogy a magyar zenekultúrának sok még a tennivalója Weiner munkásságával, amelynek a két kortárs óriás, Bartók és Kodály művei árnyékában máig kevesebb figyelem jut. A koncert karmestere, a fiatal magyar dirigenstársadalom kiemelkedő tehetségű tagja, Káli Gábor, aki az utóbbi években idehaza és külföldön egyaránt jelentős sikereket arat.

 

2023. május 30., kedd 19.30 / Zeneakadémia
Dubrovay László: VI. („Tavaszi”) szimfónia
Ligeti György:  Concert Românesc
Claude Debussy – Kocsis Zoltán – Maurice Ravel: Images (oubliées), L. 87
Weiner Leó: Magyar népi táncok – szvit,  op. 18
Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Káli Gábor

Megosztás