2024. április 25.

Miskolcon látható legközelebb a Seuso-kincs

Több mint 24 ezren látták a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincset bemutató vándorkiállítását Kecskeméten, a Cifrapalotában.

A kiállítás-sorozat dél-alföldi állomásán január 30. és február 18. között 24 058 érdeklődő nézte meg a késő római ötvösművészet legjelentősebb ismert leletegyüttesét. A csaknem három hétig tartó vándorkiállításon a látogatószám a hétvégi napokon elérte az 1400 főt is, így az intézmény a második hétvégétől már hosszabbított nyitva tartással várta az érdeklődőket - tájékoztatta a Kecskeméti Katona József Múzeum hétfőn az MTI-t.

A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa - feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve - a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes 14 nagyméretű használt ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.

A leletegyüttest az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét 2017 nyarán vásárolta vissza.

A vándorkiállítás Kecskemét után Miskolcon, Nyíregyházán, majd 2018 nyarától Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban lesz látható. Miskolcon február 27-től március 18-ig várják az érdeklődőket a Herman Ottó Múzeumban.

Megosztás

Puccini első nagy sikere a Müpában

Hello Kultúra

Puccini első nagy sikere a Müpában

  • 2024.02.8

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.