2024. április 27.
Puccini első nagy sikere a Müpában

Puccini első nagy sikere a Müpában

A Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar él a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének kínálkozó adottságaival, félig szcenírozott előadásban mutatja be Puccini halhatatlan remekét, a Manon Lescaut-t.

Amikor a harmincas évei elején járó Giacomo Puccini elhatározta, hogy megzenésíti Prévost abbé 18. századi szerelmes regényét, a Manon Lescaut és Des Grieux lovag történetét, kiadója, Ricordi le akarta beszélni a tervről, hiszen a francia romantikus zeneszerző, Jules Massenet 1884-ben Manon címmel már sikeres operát írt ugyanebből az irodalmi alapanyagból. Puccini azonban makacs volt, vállalta a bukás kockázatát, és megírta a maga Manon Lescaut-ját. A fejlemények őt igazolták: 1893-ban, a torinói ősbemutatón élete első nagy sikerét aratta a művel.

 

A Nemzeti Filharmonikusok produkciójának címszereplője Monica Zanettin olasz szoprán, aki főként Puccini- és Verdi-szerepekben arat jelentős sikereket. Partnere, a Des Grieux lovagot alakító baszk tenor, Andeka Gorrotxategi Verdi-, Bizet-, Puccini- és Leoncavallo-szerepekben egyaránt kiemelkedő teljesítmény nyújtott az elmúlt évek során Rómától Lausanne-ig és Madridtól Salzburgig. A nemzetközi előadógárda része még a világjáró román bariton, Serban Vasile, a népszerű francia tenor, Artavazd Sargsyan, és több kitűnő magyar énekes – Sebestyén Miklós, Pintér Dömötör, Körmendy Flórián, Busa Gabriella, Gáspár István – is erősíti az előadást. A karmester, Vashegyi György évtizedek óta vezényel operát, többek közt a Magyar Állami Operaház rendszeresen visszatérő vendégművészeként.

 

Előhang
Azt mondják, az igazi hangverseny-látogató felkészülten érkezik a koncertre, hiszen nyilvánvalóan saját ízlése alapján dönti el, mit akar meghallgatni és tudja azt is, mit vár. A Nemzeti Filharmonikusok és a Müpa saját rendezésű előadásaira műsorfüzetet is készít, amely az elhangzó művekről és a fellépő művészekről számos érdekes információt közöl. Azok számára, akik ennél is többre kíváncsiak – nagy külföldi hangversenytermek jól bevált gyakorlatából tanulva – bizonyos hangversenyek előtt Előhang címmel rendezünk mintegy harminc perces műismertetőt, Fazekas Gergely zenetörténész vezetésével. Erre a mindenkori koncert kezdete előtt egy órával, a hangverseny helyszínén kerül sor, melyre a belépés az adott előadásra érvényes jeggyel lehetséges.
Puccini: Manon Lescaut Előhang: 2024. február 25. vasárnap 18:00-18:30

 

A Müpa és a Nemzeti Filharmonikusok közös előadása 2024. február 25. vasárnap 19.00 órától lesz hallható az alábbi közreműködőknek köszönhetően:

Manon Lescaut Monica Zanettin

Lescaut hadnagy Serban Vasile

Des Grieux Andeka Gorrotxategi

Geronte di Ravoir Sebestyén Miklós

Edmondo / Diák Artavazd Sargsyan

Kocsmáros / Őrmester  Pintér Dömötör

Táncmester / Lámpagyújtogató Körmendy Flórián

Énekes Busa Gabriella

Hajóskapitány Gáspár István

Rendező: Káel Csaba

Díszlet: Szendrényi Éva

Jelmez: Zoób Kati

Játékmester: Gábor Sylvie

Zenei munkatárs: Szennai Kálmán

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Vashegyi György

Megosztás