Elfelejtett fűszernövényből készült Bács-Kiskun megye szörpje
- Mozaik
- 2018.03.26
Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növénnyel már a rómaiak is előszeretettel ízesítettek.
A II. Nemzeti Szörp- és Lekvárversenyen kiválasztották Bács-Kiskun megye szörpjét március 23-án, pénteken. Az elismerő kitüntetést és díjat Bóna Angéla Mézes turbolya szörpjének ítélték oda.
A szakmai zsűri szigorú kritériumok mellett értékelte a sok-sok finom és különleges nedűt, amelyek közül a megyei szörpök még további négy értékelési szempont alapján kerültek vizsgálatra – írta a keol.hu.
A zsűri által adott pontokon felül számított, hogy minél inkább honos, tájra jellemző fajta legyen a szörp alapanyaga, a termesztés feltételeinél minél inkább közelebb álljon az organikus gazdálkodáshoz, természetes körülményekhez. Külön fontos értékelési szempont volt a hozzáadott kiegészítő adalék mennyisége, egészségre gyakorolt hatása, valamint az esztétikai megjelenés is sokat hozhatott a pontok összesítésénél.
A soltvadkerti versenyen bajnok lett mézes turbolya szörp különlegességét kiemeli, hogy a turbolya a magyar konyha egyik régi, elfelejtett fűszernövénye. Levesek, baromfi- és báránysültek ízesítésére, tavaszi saláták készítéséhez használták. Az ánizsra emlékeztető szagú, édeskés ízű, egynyári növénnyel már a rómaiak is előszeretettel ízesítettek. Most a megye szörpjeként újra felfedezhetjük ezt a különleges növényt, amely az Alföldön akácosok aljnövényzeteként fordul elő leginkább.
A második alkalommal meghirdetett Bács-Kiskun Megye Szörpje verseny célja, hogy a megyei termékeket népszerűsítse. A megyei szörp bajnok egy évig viselheti a megtisztelő címet.