2022. május 18.
Kiderült, mitől olyan finom a görög gyros: a merakitól!

Kiderült, mitől olyan finom a görög gyros: a merakitól!

Hogy mi is a meraki? Egy lefordíthatatlan görög életérzés, ami tökéletesen írja körbe azt, ahogyan a MERAKI Görög Ételbár alapítói az ételeiket készítik.

 A meraki valami olyasmit jelent, hogy szeretjük és örömünket leljük abban, amit csinálunk. És a görögök a fűszerek mellett jó sok merakit tesznek mindenbe, amihez hozzáfognak. Szerencsére Vicky és Balázs egy görög street food hely nyitásához fogott hozzá kellő merakival, és az eredmény olyan is lett: minőségi.

 

„Mivel görög származású vagyok, gyerekkorom óta hozzászoktam az eredeti görög finomságok ízeihez. Sosem felejtem el a nagymamám és az apukám szeretetét az ételek iránt. Ezt örököltem tőlük, és persze a titkos családi receptek is a véremben vannak. Szeretném továbbadni és megszerettetni mindenkivel az igazán jól összerakott gyrost” – mondja Balázs, aki a cél érdekében négykerékre rakta az üzletet. Így, aki ki akarja próbálni azt az igazán jól összerakott gyrost, az országos Food Truck show állomásain találja meg a MERAKI food truckot, amely körül mindig pezseg az élet. Ahol a görög istenekkel díszített jármű megáll, garantált a jó hangulat, és ez nem csak a legkedveltebb görög söröknek köszönhető… A görög gyros sok mindenben más, mint a közép-európai utcákat elárasztó török büfék dönere. Leginkább abban, hogy a pita egy összehajtott vaskos lepény, amelybe a tzatziki, a paradicsom, a lilahagyma és a hús mellé oregánós steakburgonyát is tesznek. Meghatározó továbbá, hogy a tzatziki alapját olyan joghurt adja, ami a magyar konyhákban használtaknál sokkal krémesebb.

 

 

 

A gyrosba kerülő húst magyar hentes pácolja az egyedi MERAKI fűszerkeverékkel, de a fűszerek, a joghurt, a pita, az olíva olaj mind Görögországból érkeznek. Sőt, még a sajt is. Igen, mert hogy a vegetáriánusok grillezett halloumi sajttal is ehetik a gyrost, a vegán vendégek kedvéért pedig szejtános gyros pita is kérhető. A tintahalkarikák és a padlizsánkrém is olyan kiegészítő fogások az étlapon, amiért az ember szívesen tér vissza a jellegzetes kék street food kocsihoz.

 

Lassan tíz éve, hogy a minőségi mobil ételbárok megjelentek hazánkban, de a kreatív új ötleteknek köszönhetően nem lehet megunni ezt a „műfajt”. A food truckok között újabb üde színfolt a MERAKI, amely – amellett, hogy elhozza a görög nyaralásokat idéző ízeket – különleges élményeket is kínál.

 

 

 

 

Megosztás

Miért fontos az életvégi tervezés?

Hello Mozaik

Miért fontos az életvégi tervezés?

  • 2022.05.10

A hospice szolgáltatás a hozzátartozókkal is törődik a daganatos betegek életvégi egészségügyi ellátása során, így a beteg még életében megkönnyítheti az itt maradó szeretteinek a helyzetét.

Nálunk segít Európa egyetlen gluténjelző kutyája

Hello Mozaik

Nálunk segít Európa egyetlen gluténjelző kutyája

  • 2022.05.3

A 13 éves Emma súlyosan gluténérzékeny: azonnal rosszul lesz, ha nem tartja szigorú diétáját, amely sok felnőttön is kifogna. Ezért anyukája a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület segítségével kiképzett számára egy kutyát, aki jelzi, ha a fogyasztandó ételben akár minimális glutén is található.