2024. április 28.
Mit tehetünk a változókor kellemetlen tünetei ellen?

Mit tehetünk a változókor kellemetlen tünetei ellen?

A klimax általában a 40-es és 50-es évek között történik és gyakran kísérik olyan tünetek, amelyek kényelmetlenek és kellemetlenek lehetnek. Azonban sokat tehetünk a megszokott jóllétünk megőrzése érdekében és van néhány olyan, természetes hatóanyag is, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket.

Mi is az a változókor és milyen tünetei vannak?

A változókor egy természetes folyamat, ami nem csupán a testünkre, hanem a lelkünkre is hatással lehet, és néhány évtől akár egy egész évtizedig is eltarthat. A termékenység lezárulását övező időszakban az ösztrogén és a progeszteron hormonok termelődése lassan megszűnik, a ciklus rendszertelenné válik, majd teljesen elmarad. A hormonális változások hatására alvási nehézségekkel, álmatlansággal, hőhullámokkal, hüvelyszárazsággal, a libidó csökkenésével, a testsúly növekedésével, hangulatingadozásokkal és akár depresszióval is meg kell küzdenünk. 

 

Mit tehetünk, hogy a kellemetlen tünetek enyhüljenek? 

A változókort kísérő testi-lelki tünetek enyhítéséért sokat tehetünk mi magunk is. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a rendszeres mozgás nem csupán a testi változásokat segíthet könnyebben átvészelni, hanem a lelki folyamatokat is, így a hangulatingadozások kezelésében is fontos szerepet játszhat. Emellett, hogy elkerüljük a testsúlygyarapodást és megőrizzük az egészségünket, fordítsunk kellő figyelmet egy kiegyensúlyozott, friss, rost- és vitamindús étrend kialakítására.

Ezen felül több olyan természetes hatóanyag is létezik, amelyek étrend-kiegészítő formában is elérhetőek, és megkönnyítik a menopauza okozta nehézségeket, valamint segítenek abban, hogy élvezzük a mindennapokat ebben az átmeneti időszakban is. 

 

Folsav 

Az egyik hatóanyag, amely segíthet enyhíteni a tüneteket, a folsav. A folsav egy B-vitamin, amely fontos szerepet játszik a test egészségében, a változókor alatt segíthet csökkenteni a hangulat-ingadozásokat és a feszültséget. 

 

Komló

A komló fitoösztrogénben gazdag, így a női hormonokhoz hasonló hatást fejthet ki a szervezetben. Egyes tanulmányok szerint a komló kivonat segíthet csökkenteni a hőhullámok és az éjszakai izzadás gyakoriságát, valamint természetes nyugtató hatással is bír.

 

Szójabab

A szójabab népszerű hatóanyag a változókor kezelésében. A benne található fitoösztrogének hasonló hatással rendelkeznek, mint a női hormonok, így a szóját tartalmazó étrend-kiegészítők vagy a szójatej rendszeres fogyasztása a klimax idején segíthet enyhíteni a hőhullámokat és a hangulati ingadozásokat. 

 

Vöröshere 

A vöröshere gazdag fitoösztrogénekben, amelyek támogatják a hormonális egyensúly fenntartását a testben. Természetes módon csökkentheti az álmatlanság, a szorongás és a hőhullámok jelentkezését. 

„A változókorral kapcsolatban sok nő még úgy szocializálódott a kellemetlen tüneteit illetően, hogy „csak éljük túl valahogy”, „nincs mit tenni ellene”, „el kell viselni, aztán jobb lesz, ki kell bírni”... A helyzet az, hogy lehet ebben az átmeneti időszakban is teljes életet élni és élvezni az élet minden percét, küszködés helyett pedig pozitívan megélni ezt a folyamatot is, hiszen: A nőiség örök és öröm!" - tette hozzá Gyöngyösi Szilvia, a MyEatrend márkanagykövete.

 

 

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.