2024. május 19.
Vitamin kisokos: ezeket a vitaminokat érdemes ősszel is fogyasztani

Vitamin kisokos: ezeket a vitaminokat érdemes ősszel is fogyasztani

Ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően működjön a mindennapokban, és szellemileg is fittek és kiegyensúlyozottak legyünk, érdemes figyelmet fordítani a vitamin szintünk állapotára. A hűvös, őszi napokon pedig kiemelten fontos, hogy megerősítsük immunrendszerünket, hogy a lehető legkönnyebben vészeljük át a megfázásos betegségekkel terhelt hónapokat. A megelőzésben a vitaminoknak lényeges szerepe van. Az alábbiakban sorra vesszük a legismertebbeket, szakértő segítségével.

A-vitamin

A tejben, a tojásban, a májban és a spenótban, valamint a narancssárga színű zöldségekben és gyümölcsökben nagyobb mennyiségben megtalálható A-vitamin a bőr és a szemek egészséges működéséhez, fejlődéséhez elnegedhetetlen. 

 

B-vitamin

Természetes formájukban a B-vitaminok főként a halakban, húsfélékben és a tejtermékekben találhatóak meg. Egy összetett vitamin csoportról van szó, amelynek részei: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B8-, B9- és B12-vitaminok. Hatásuk a szervezet több területén is megmutatkozik. Segítik az emésztőrendszer és az idegrendszer megfelelő működését, támogatják a jó közérzetet és csökkentik a fáradékonyságot.

 

C-vitamin

A legszélesebb körben ismert vitamin, amely a megfázásos időszakokban nagy segítséget nyújthat a szervezet számára, mivel erősíti az immunrendszert. Feltölti a testet energiával és sérülések esetén támogatja a gyógyulást, akár sebekről, akár a csontok vagy izmok regenerálódásáról van szó. A citrusfélékben, zöldpaprikában és bogyós gyümölcsökben is megtalálható természetes formájában.

 

D-vitamin

A C-vitamin után, az utóbbi években az egyik legismertebb vitaminná vált. A testünk számára létfontosságú, ugyanis a csontok megfelelő fejlődésében fontos szerepe van, hiánya angolkórhoz vezet. A rendszeres hal, tej és margarin fogyasztás, valamint a szabadban való tartózkodás, a napfény útján jut be a legkönnyebben a szervezetünkbe. 

 

E-vitamin

Nagyobb mennyiségben a hüvelyesekben, az olajos magvakban és az olajokban található E-vitamin, ami megvédi bőrünket a korai öregedéstől és a stressz elleni küzdelemben is fontos szerepet játszik. Az immunrendszer jó működésében is fontos szerepe van, valamint növeli a koncentrációs képességet is. 

 

H-vitamin

A H-vitamin, más néven Biotin, a B-vitamin-komplex családjába tartozik és az emésztőrendszer jó működésében és a megfelelő felszívódásban van nagy szerepe. Továbbá segít az izületi gyulladások leküzdésében is. A tejtermékekben, a dióban, a gombákban, a sörélesztőben, májban, búzacsírában találhatjuk meg az élelmiszereink között. Hiánya migrént, fáradtságot, az emésztés lassulását, székrekedést okozhat.

 

K-vitamin

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a csontképzésben és a normál véralvadási folyamatok fenntartásában nagy szerepe van a K-vitaminnak. Az érlelt sajtok mellett a zöld színű zöldségek is jelentősebb mennyiséget tartalmaznak belőle, úgy mint a brokkoli vagy a kelbimbó.

“Természetesen a változatos alapanyagok használatával és étkezéssel segíthetünk biztosítani a szervezetünk számára szükséges vitaminokat. Azonban vannak olyan időszakok, az őszi-téli hónapokban, amikor nem árt egy kis extra figyelem és támogatás a testünknek, hogy elkerüljük a komolyabb megfázásos megbetegedéseket. Ilyenkor jó szolgálatot tehet egy megfelelően kiválasztott multivitamin készítmény, ami extra energiával láthatja el a szervezetünket és segítheti a gyorsabb regenerálódást.” - tette hozzá Katus Attila edző, életmód-tanácsadó és táplálkozási szakértő. 

 

 

Megosztás

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

Hello Mozaik

Hogyan erősítsük immunrendszerünket az őszi időszakban?

  • 2023.09.21

Az ősz beköszöntével az idénygyümölcsök és -zöldségek széles és színes kínálata egyre szűkül és hajlamossá válhatunk a vitaminokban szegényebb, de nehezebb, zsírosabb ételek fogyasztására. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebb napfény ér bennünket, a levegő lehűlése és a fokozott őszi stresszterhelés pedig sajnos magával hozza a náthaszezont.  

 

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

Hello Mozaik

Íme a 2023-as év őszi trendszínei

  • 2023.08.29

Útmutatónkban összegyűjtöttük az őszi-téli kuckózós időszak szín trendjeit, amelyek a legnagyobb divatházak kifutóin már megmutatták magukat, és tippeket adunk, hogy ezeket hogyan érdemes kombinálni.