2024. április 27.
Új határátkelőhely nyílt Szerbia felé

Új határátkelőhely nyílt Szerbia felé

Az új magyar-szerb határátkelőhely Bácsszentgyörgy és a vajdasági Haraszti (Rastina) között nyílt kedden.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ünnepségen hangsúlyozta: Szerbia mára Magyarország legfontosabb partnerévé vált a nyugat-balkáni térségben – írta az MTI.

A tárcavezető szerint a jó kapcsolat alapja, hogy a magyar és a szerb kormány is erőforrásnak tartja egymás nemzeti közösségeit. A szerb kormány erőforrásként és nem tehertételként tekint a vajdasági magyarokra, akárcsak a magyar kormány a Magyarországon élő szerb nemzeti közösségre - mondta.

A Bácsszentgyörgy és a vajdasági Haraszti közötti új határátkelőhely Bácsszentgyörgy közelében az átadás napján, 2018. április 3-án.
Fotó: MTI/Sóki Tamás
  
Bácsszentgyörgy és Haraszti között eddig 50 kilométert kellett autózni, hogy meglátogathassák egymást az emberek, a jövőben azonban már csak néhány percnyi útra lesznek egymástól - hangsúlyozta a miniszter.

A 164 kilométernyi magyar-szerb határszakaszon mostantól már 8 határátkelőhely van. Bácsszentgyörgynél reggel 7 és este 7 óra között kelhetnek át Szerbia, Magyarország és az Európai Unió többi országának polgárai.

Szijjártó Péter bejelentette: még idén elkezdik megépíteni a Kübekháza és a vajdasági Rábé közötti határátkelőhelyet.

Ivica Dacic szerb miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter azt mondta: Magyarország és Szerbia kapcsolatai „történelmi csúcsot” értek el. Az új határátkelőhely ugyanakkor további lehetőségeket jelent.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.