2024. július 13.
10 teljesíthető újévi fogadalom egy egészségesebb és boldogabb 2019-ért

10 teljesíthető újévi fogadalom egy egészségesebb és boldogabb 2019-ért

Kelemen Zsófia, sport lifestyle blogger, szülés utáni regeneráció specialista szerint ezekkel a módszerekkel biztosan elérjük céljainkat, és jövő ilyenkor elmondhatjuk, ez volt a legjobb évünk.

1., Ne hagyj ki több szűrővizsgálatot
Kezd azzal az évet, hogy már most írd be az orvosi időpontjaidat a naptárba. Így, amikor aktuális lesz a nőgyógyászati, urológiai, szemészeti vagy fogászati szűrés, biztosan nem fogod elhalasztani azt valami kevésbé fontos dolog miatt.

 

2., Cseréld le kinyúlt, elhasznált edzőruháid
Nem csak azért, mert jobban fogsz kinézni, hanem azért is, mert könnyebben fog menni az edzés, ha jobban érzed magad abban, amit viselsz. „Amikor elfogy a motiváció, vagy csak túl szürke az idő a futáshoz, ez a kis változás mentálisan át tud lendíteni a holtponton. Nem kell egy komplett új kollekció, elég egy darab sportmelltartó, futónadrág vagy egy pár kényelmes zokni is" – mondja a tréner.

 

 

3., Ha csak egy új gyakorlatot vezetsz be idén, akkor az a plank legyen
Tele van az internet plank chalange videókkal, amelyekből könnyen elsajátíthatod a technikát, ráadásul nem kell hozzá semmilyen eszköz. Több izomcsoportot (a hát izmait, a hasizmot, a vállat, a tricepszet, a farizmot) átmozgat, és napi ötször 1 percben is hatékony alakformálást és állóképesség növelést érhetsz el vele.

 

4., Vidd a saját fülesed az edzőterembe
A monitorokon futó sportközvetítés vagy a hangszórókból szóló zene csak unaloműző, plusz motivációt nem ad. A saját eszközödről azonban hallgathatsz olyan zenét, amelynek a tempóját fel tudod venni, és a segítségével át tudsz lendülni a holtpontokon. Sőt, a Management Science hasábjain megjelent tanulmány szerint, akik audio-könyvet hallgatnak mozgás közben, 51%-kal többet edzenek.

 

5., Találj olyan mozgásformát, ami a hobbid lehet
Mindegy, hogy mibe szeretsz bele, legyen az falmászás, tánc, biciklizés vagy tenisz, a lényeg, hogy élvezettel csináld, mert így válik majd az életed részévé a mozgás, amelynek egészségmegőrző hatása közismert. De önmagában már az is segít, ha lesz egy hobbid: kutatók 25 éven át figyeltek 7500 embert, majd megállapították, hogy az unatkozó emberek kétszer nagyobb eséllyel halnak meg szívbetegségben.

 

 

6., Tedd meg az eddig halogatott lépéseket az egészségedért
Bölcsességfog, porckopás, rövidlátás – mind olyan problémák, amelyeknek a megoldását a legtöbb ember halogatni szokta, pedig az orvosok ma már rutinműtétekkel gyógyítják ezeket. „Én tavaly a szemem lézeres korrekciójára szántam el magam, mert a szemüveg már nagyon zavart a sportolásban. Orvosom a Saint James Szemészeti Központban egy Contura Femto nevű fájdalommentes eljárással percek alatt helyrehozta a rövidlátásom. Már másnap visszatérhettem a mindennapi rutinomhoz, és ami a legnagyobb öröm volt a számomra, hogy már szemüveg nélkül is fölismertem a tréningjeimre érkezőket" – emlékszik vissza Zsófia.  

 

7., Ne dolgozz ebédszünetben
Ha itt az ebédidő, csak egy feladatod lehet: ebédelni. A naponta szükséges 4-5 étkezésből az egyik lehet egy turmix, illetve egy alma (banán, vagy pár szem olajos mag) munka közben, de fontos, hogy a fő étkezéseknél hagyd abba a munkát. Így nemcsak, hogy nem fogsz elfelejteni enni, de a végtagoknak, ízületeknek is kell, hogy kimozduljanak az egész napos pozíciójukból, és átmozgasd őket.

 

 

8., Figyelj a megfelelő folyadékbevitelre
20 testsúly kilónként 1 liter a napi folyadékfogyasztási igényünk, amiről főleg télen feledkezünk el. Attól, hogy ilyenkor jóval kisebb a kipárolgás, még meg kell inni azt az átlagosan szükséges 2-2.5 liter folyadékot, ami lehet víz, tea, frissen facsart gyümölcs leve is. „Érdemes egy időzítőt beállítani, ami óránként figyelmeztet. És ha már nem bírod a vizet, tedd izgalmasabbá az ízét vitaminokban gazdag citrusfélékkel " – tanácsolja a szakember. 

 

9., Aludj többet, feküdj le időben
Az agyi működés szempontjából fontosabb az éjfél előtti alvás, ezért az átlagosan javasolt 7-8 órát kezdd el még éjfél előtt.

 

 
 

10., Ne titkold, mire vállalkoztál
Írd ki a lakásban a fogadalmaid, hogy mindig szem előtt legyenek, és tudat alatt beépüljenek. „Nekem az is szokott segíteni, ha megosztom a hozzám közelállókkal, mert így ők is tudnak motiválni a céljaim elérésében" – árulja el Kelemen Zsófia, aki gyermeke születése óta anyákat is segít önbizalom növelő Mompower programjaival.

 

Fotó: instagram.com/zsofiakelemen

Megosztás

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

Hello Sport

Magyar felvonulás az osztrák síterepen

  • 2024.03.19

30. alkalommal rendezték meg a Dockyard Havas Szezonzárót az ausztriai Kreischbergen. A jubileum és március 15. apropóján egy közös ünnepi lecsúszást is tartottak, amin több száz magyar csúszott le együtt az emlékező menetben.