2024. április 19.
Itt a drónok legújabb nemzedéke

Itt a drónok legújabb nemzedéke

Az eszköz követi gazdáját, profi filmest faragva a tulajból.

A drónok kiváló légi felvételeket készítenek, ingatlanok értékének felmérésére és földterületek feltérképezésére is alkalmasak, meg lehet velük becsülni a mezőgazdasági hozamot, és a sarkköri éghajlat modellezését is ezekkel a repülő szerkezetekkel végzik a kutatók. De milyen új tudással lehet felruházni egy drónt, melynek láttán a legtöbb átlagos fogyasztó ujjongásban tör ki?

A kaliforniai székhelyű Skydio egy olyan eszközt hozott létre, ami elég intelligens ahhoz, hogy minden helyzetben feltalálja magát. Nem kell röptetni, mert a beleépített szoftver felismeri a „célpontját”, a tulajdonost, és egy megadott távolságból szinte bárhová követi. A lehetőségek szinte határtalanok.

Az R1 nevű drón megjelenését februárban jelentette be a startup. A 2500 dolláros készülék kamerák, érzékelők és az Nvidia által készített fedélzeti számítógép összehangolásának eredménye (ezt a számítógépet használják a vezető nélküli autóknál is). A drón feltérképezi a környezetét és megtervezi az előrejelzett repülési útvonalat. Mindezt úgy, hogy a célpont követése közben az összes felbukkanó akadályt kikerüli.

A cég vezetői azt remélik, hogy a drón kifinomult mesterséges intelligenciájának és önműködő jellegének köszönhetően átalakul a drónok piacának fogyasztói mentalitása. Ahelyett, hogy a készülék vásárlását firtatnák, inkább ezt a kérdést tehetnék fel magukban: mit tehet értem ez az eszköz?

Az önműködő drón futás, biciklizés vagy gördeszkázás közben is képes követi a tulajdonosát, sosem áll meg, így a videó egy megszakítás nélküli élménybeszámolót örökít meg. A gyártók azt ígérik, hogy a szoftvereket nem sokára olyan kütyükbe is megpróbálják átültetni, amiket barátságosabb áron tudnak majd árulni.

Mindenki profi filmessé válik

Az R1 elsősorban videófelvevő eszköz: bár tizenhárom kamerával is ellátták, mégsem lehet vele fényképet készíteni. A fedélzeti kamerákon kívül a mélység- és mozgásérzékelőknek köszönhetően még távirányítót sem kell hozzá használni, csupán egy applikációt kell letölteni és elindítani a működéséhez. Az indítás után pedig mindenről a drón gondoskodik.

 

 

Megosztás