2024. április 16.
Bizonyítást nyert: a szennyvíz segít a COVID-19 elleni védekezésben!

Bizonyítást nyert: a szennyvíz segít a COVID-19 elleni védekezésben!

Minden jel arra utal, hogy nem dőlhetünk hátra, és korántsem lehet a járvány második hullámáról beszélni, miközben még az első sem csengett le. A tudományos világ ezért inkább azon munkálkodik, hogy miként tudja a vírus jelenlétét tömegesen kimutatni ahelyett, hogy egyesével azonosítsa a fertőzötteket.

Már májusban arról szóltak a hírek, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a MOL együttműködésében kilenc városban indul kutatómunka a koronavírus kimutatására a kommunális szennyvizekből. Müller Cecília június 12-én számolt be arról, hogy Budapesten mindhárom szennyvíz-telepről eredményesen vettek mintát, ám azt még nem tudta megmondani, vajon ezeket az adatokat lehet-e majd használni a védekezésben. A visszafogott nyilatkozat akkor még érthető volt.

 

Az ArvaLab szakértői szerint most bizonyosodott be, hogy ez a módszer működőképes, miután az olasz Legfelsőbb Közegészségügyi Intézet (ISS) közleményben ismerte el a szennyvíznek, mint a vírus korai jelenlétének kimutatására szolgáló eszköznek a stratégiai jelentőségét. A szervezet tudósai észak-olaszországi víztisztító telepekről vettek 40 mintát tavaly október és 2020 februárja között. Megállapították, hogy a szennyvízben akár már hónapokkal azelőtt jelen van a vírus, hogy bárkit klinikailag fertőzöttnek nyilvánítottak volna az adott térségben.   

 

Az ISS vízminőségi szakértője, Giuseppina La Rosa a tanulmány kapcsán elmondta, hogy az októberi és novemberi minták még negatívak voltak, míg januárban Bologna környékén már kimutatható volt a COVID-19. Vagyis azok az országok, amelyek komolyan vették ennek a lehetőségnek a kiaknázását, már jó úton járnak afelé, hogy a vízvizsgálattal előre jelezhessék a várható esetszámnövekedést. Ezeken a gócpontokon kell majd megkezdeni a szuperterjesztők kiszűrését gyorstesztekkel, megelőzve, hogy tucatjával fertőzzenek meg egészséges embereket azok, akik tünet nélkül hordozzák a vírust.  

Megosztás