2024. április 16.
Hihetetlen áttörést értek el a szemészetben

Hihetetlen áttörést értek el a szemészetben

Kínai kutatócsoport adta vissza vak egerek látását. A makuladegenerációt is gyógyítani lehetne.

A kezelés során a leromlott fotoreceptorokat aranyból és titánból szőtt nanohuzalokkal pótolták, így részleges látásjavulást értek el rágcsáló betegeiknél. Az új módszer megnyitotta az utat a különféle szembetegségek gyógyítása előtt.

A kínai Fudan Egyetem kutatói a Nature Communications folyóiratban számoltak be eredményeikről – írja a Futurism.  Az általuk alkotott titán-dioxidból és aranyból álló nanohuzalok mesterséges fotoreceptorokként funkcionálnak, melyek képesek pótolni a korábban leromlott természetes látószervi részecskéket.

A fémreceptorok teszteléséhez először genetikailag módosítani kellett az egereket, hogy felerősítsék a természetes fotoreceptoraik romlását. Az így megvakult egerekbe egyszerre közülük négy-öt darabot felhasználva beültették az új részecskéket, majd megfigyelték, hogy a nanohuzalokkal ellátott rágcsálók pupillái elkezdtek reagálni a zöld, kék és ultraviola színű fényekre. A fémreceptorok nyolc hétig maradtak az egerekben és ezen idő alatt sem sérülésnek, sem egyéb más káros mellékhatásnak nem tapasztalták jelét a kutatók.

 

Remény

Persze azt elég nehéz meghatározni, hogy egy egér egészen pontosan mit és mennyire tisztán lát, továbbá elképzelhető, hogy a cserereceptorok nem voltak képesek visszaállítani a teljes színskálán való látást. Bár az is igaz, hogy ez önmagában nem lehetne komoly probléma egy vak ember számára, hiszen a hiányos látás is jobb, mint a semmi, de egyúttal azt is jelenti, hogy a kutatócsoportnak még bőven van min dolgoznia.

A kezelés továbbfejlesztett változatát később olyan betegségek elleni küzdelemben lehetne felhasználni, mint a minden 4000 emberből egyet érintő festékes szemideghártya-gyulladás (a farkasvakság fő okozója), illetve az elsősorban 60 év felettiek életét megnehezítő makuladegeneráció (AMD).

Megosztás