2024. április 16.
Megoldódhat Amelia Earhart eltűnésének rejtélye

Megoldódhat Amelia Earhart eltűnésének rejtélye

Az 1937-ben eltűnt pilótanő rejtélye azóta is a konteogyárosok és a műkedvelő történészek egyik kedvenc témája, de szerencsére a tudományos szakértők sem tétlenkedtek.

Forensic Anthropology folyóiratban Richard Jantz antropológiaprofesszor közölt egy tanulmányt, melyben azt tárgyalja, hogy az 1940-ben, a Csendes-óceán déli részén lévő Niumaroro szigeten talált maradványok több hasonlóságot tartalmaznak Earharttal, mint a kutatáshoz használt széles referenciabázist alkotó résztvevők 99 százalékával – összegzi a publikációt a Mashable. Magyarán ez annyit tesz, hogy nagyon valószínű, hogy a világhírű pilótanőről van szó, mert nem másról.

Az eredeti 1940-es vizsgálatot végző orvos, D. W. Hoodles még férfiként azonosította a maradványokat, ám Jantz ezt a korszak technikai fejletlenségéből adódó akaratlan hibának tartja. A professzor a Fordisc szoftver segítségével képes csontokat származás és nem alapján osztályozni és a vizsgálat azt hozta ki, hogy a maradványok egy nőhöz tartoznak.

A kutatási eredményekből és a hozzá kapcsolódó helyszíni leletanyagokból (egy női cipő és egy amerikai gyártmányú szextánsdoboz) Jantz arra a következtetésre jutott, hogy amíg nem kerül elő egyértelmű bizonyíték arra nézve, hogy nem Earhart holttestét találták meg, addig a legmeggyőzőbb verzió az, hogy az egykori úttörő repülőpilóta csontjai valóban a Nikumaroróról kerültek elő.

Megosztás