2024. április 18.
Ez volt a lényeg a 23. héten

Ez volt a lényeg a 23. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Terrorizmus vádjával halálra ítéltek két brit és egy marokkói férfit Donyeckben. Az orosz hadsereg Mariupolban ejtette foglyul őket, mindnyájan az ukránok oldalán harcoltak a háborúban. A tárgyalás a szakadár „népköztársaság” területén zajlott.

 

Jakab Péter lemondott a Jobbik elnöki tisztségéről.

 

Az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba Magyarországgal szemben, és felszólította a magyar kormányt a benzinár stop megszüntetésére, mert az diszkriminálja a nem magyar uniós állampolgárokat.

 

Finnországban tárgyalt a NATO főtitkár a svéd és finn csatlakozásról.

 

Az Európai Unió magas rangú képviselői jelentették be, hogy a tervezett 7. szankciós csomag már az orosz gázimport bojkottját is tartalmazni fogja. Ha ez a tervezet életbe lép, a tagállamoknak 5 éven belül le kell válni az orosz gázról. Jelenleg hazánk gázszükségletének 85%-át ilyen forrásból fedezzük.

 

A Külön falka lett a legjobb nagyjátékfilm, a közönség a Nagykarácsony című filmet találta a legjobbnak a Magyar Mozgókép Fesztiválon.

 

Több amerikai városban tüntettek szombaton, hogy szigorúbb fegyverviselési törvények bevezetését követeljék a törvényhozástól. Joe Biden amerikai elnök Los Angelesből üzent a tüntetőknek, akiktől a tiltakozás folytatását kérte, ugyanis szerinte fontos ügy mellett állnak ki.

 

A hét száma: 107
Pénteken volt a 107. napja, hogy az arzénnal is dúsított szennyvíz a Sajóba ömlik az alsósajói Siderit vasércbánya tárójából. A folyó élővilága legalább húsz kilométeren teljesen kipusztult, a szlovák kormány mégsem tett eddig semmit.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.